Libor Orel

Poté co jsem 6 let docházel do Lidové školy umění na hodiny akordeonu, zahrál jsem si ve čtrnácti letech na bicí a další životní směr byl jasný. Leč cesta nebyla jednoduchá, protože možnost někde se učit v té době prostě neexistovala, takže jsem byl odkázán na rady a “odkoukávání” od místních bubeníků.

V r. 1983 jsem se zúčastnil Letní jazzové dílny ve Frýdlantu v Čechách, což přineslo zásadní zlom do mé bubenické kariéry. Poprvé v životě mi totiž někdo ukázal, o čem hra na bicí skutečně je a tak jsem začal pravidelně cvičit, což brzy přineslo své ovoce a obrovskou chuť věnovat se muzice naplno. Po návratu z nedobrovolného žaláře v podobě dvouleté základní vojenské služby jsem se rozhodl odejít do Prahy, kde jsem se coby oponář v historické budově Národního divadla setkal s panem Vladimírem Žižkou. Po pár měsících vzájemného domlouvání jsem k němu konečně začal chodit na hodiny bicích, což v revolučním roce 1989 posléze vyústilo v přijetí na konzervatoř Jaroslava Ježka. Ona revoluce ovšem neproběhla pouze ve společnosti, ale i v mém životě a tak jsem onu školu zanedlouho opustil a vrátil se zpět na Vysočinu, odkud pocházím a kde ve slutečnosti bylo mé srdce. Jelikož si na poušti člověk příliš neodpočine, ani já jsem nezahálel a začal učit angličtinu, kterou jsem pak vystudoval na pedagogické fakultě univerzity Palackého v Olomouci.

Do roku 2005 jsem se živil jako středoškolský učitel tohoto cizího jazyka, až jsem v onom zmíněném roce odešel na “volnou nohu”. Po období mnohaleté hudební pouště, jejímž vedlejším účinkem však byla radikální proměna osobnosti, jsem dostal novou chuť věnovat se muzice. Kde se vzaly, tu se vzaly, začaly se objevovat nové možnosti a příležitosti hrát a posléze i učit bicí. V současné době učím na ZUŠ v Novém Městě na Moravě, hraju v kapelách: AMM band (www.johndejong.info), Jazles (http://bandzone.cz/jazles) Karel na nákupech a příležitostně s dalšími seskupeními. Se souborem bicích nástrojů Asaf jsme hráli na mnoha různých akcích.

Hrál/nahrál jsem s (krom jednorázových projektů či krátkodobé spolupráce): Žďárský swingový orchestr (1987 - 1989, 2011-2013), Agapé (1990 - 1992, MC “Připravte cestu”), Scepter II (1994 USA/CZ), Con Brio (1997 - 1998), Gospel train band (cd live 1998), El Trumpet (1998 - 2000), Bob Fitts (2000 USA), Dona Mamma (2005), Kudrna koled band (2005 - 2007, cd “Na led and…”), John de Jong band (2005…, cd “Without walls”, UK/CZ), Groom’s Friends (2003…, cd 2005) “, Groove band, Terl Bryant & Psalm Drummers (Colours of Ostrava 2008 UK/CZ), Terl Bryant & Red Drum (Colours of Ostrava 2009 UK/CZ), Old-new friends (2010)

Moji oblíbení bubeníci: Alex Acuna, Gregg Bissonette, Vinnie Colaiuta, Phil Collins, Steve Gadd, Simon Phillips, Jeff Porcaro, Jiří Slavíček, Nathaniel Townsley, Chester Thompson…

Mým muzikantským i životním krédem je: “Nezáleží na tom, kolik slov umíš, ale na příběhu, který vyprávíš.”